Madeira - praktické informácie

Kedy je najlepšie ísť

Madeira je celoročná destinácia. Na mototuristiku a poznávačku sa dá ísť naozaj kedykoľvek. Ak chcete ísť aj na túry, radšej sa vyhnite zime a skorej jari, niektoré cesty môžu byť mokré, zosunuté a / alebo uzavreté. Boli sme v máji 2018, vraj bola v tom roku veľmi dlhá a chladná jar, ráno a večer sme v Santo Antonio mávali okolo 11 stupňov, niekedy aj cez deň v horách, ale na pobreží bolo veselo 20+.

Koľko dní treba na celý ostrov

Ak chcete spoznať prírodu a absolvovať TOP túry aby ste spoznali rôzne typy krajiny + mototuristika okolo ostrova a poznávačka a ešte aby ste sa neuhnali, ideálne je 9 dní plus 2 dni na cestu. Na Madeire na severe a v horách často prší, preto sú tam tie krásne vždyzelené lesy, a teda treba prispôsobovať plány aktuálnemu počasiu. Ak chcete ísť na 5 túr a budete mať presne 5 dní, je veľká pravdepodobnosť, že budete mať aspoň na jednej blbé počasie.
Ak si vyberiete len 1-2 túry, prípadne žiadnu a len krátke vychádzky, na poznávačku celého ostrova bohate stačí týždeň (7 dní vrátane cesty).

Ako sa tam dostať

Letecky, zvyčajne s prestupom. My sme šli cez Londýn - Gatwick a boli to dokonca dve samostatné letenky (EasyJet nám to nevedel predať ako jeden "connected flight"). Z toho dôvodu sme radšej nebrali batožinu do podpalubia a všetko sme mali len v príručnej. 

Robila som z tohto dôvodu celkom rozsiahly prieskum príručnej batožiny, a silno odporúčam CabinMax - bolo to najlepšie čo som našla z pohľadu možného objemu (44 litrov), váhy a "skladnosti" - keďže je to látkový ruksak, rozmermi sa do istej miery vie prispôsobiť rôznym spoločnostiam. Nie je to pohodlný a premakaný turistický ruksak, takže ak ho nosíte dlho, bolia z neho ramená a chrbát, ale čo sa týka praktickosti, je úplne top. Zbalili sme do neho všetko na 9 dní, vrátane turistických ruksakov, turistických palíc, mne sa vošla aj kniha :) a manželovi vibramy! Nehovoriac o tom, že ho odteraz nosíme všade :D.

Z letiska do Funchalu sme využili "expres shuttle" - stojí to o málo viac ako bus. Rezervácia online počas medzipristátia v Londýne, zafungovalo bez problémov, šofér nás čakal na letisku a zaviezol až na hotel.

V roku 2018 nepremával žiaden trajekt, opakovane sa otvárajú diskusie o potrebe aj iného ako leteckého spojenia, ale nie je to veľmi rentabilné, takže sa dodávatelia nehrnú. 

Doprava po ostrove

Vo Funchale (hlavné mesto) vlastné nohy a MHD. Na zvyšok ostrova určite odporúčam prenajať si auto a ak sa dá, vybrať o niečo silnejší výkon (strmé cesty). My sme mali Europcar, teraz by som hľadala ponuku cez Rentalcars.com. Ostrov je malý, 2 hodiny je maximálna vzdialenosť v podstate akýchkoľvek dvoch bodov, ktoré by ste chceli vidieť (viac nižšie).

Okrem toho premávajú autobusy, na Madeire všetky autobusové trasy končia vo Funchale. Dá sa precestovať v podstate celý ostrov, je to ale náročnejšie na čas a samozrejme o dosť menej flexibilné.Na Tripadvisore sa dajú nájsť diskusie o ceste autobusom.

Kde bývať / ako vybrať optimálnu lokalitu

Dosť dlho som nad tým dumala, pôvodne som chcela na 2-3 miestach, nech minimalizujem denné cestovanie, ale kvôli počasiu som sa nakoniec rozhodla byť na jednom mieste a robiť denné výlety. Ľahko sa totiž môže stať, že si naplánujete 2-3 dni na severnú časť a akurát vtedy tam bude hnusne. Realita potvrdila túto stratégiu, dvakrát sme kvôli počasiu menili program, ale keďže tých 9 dní je s rezervou na TOP veci, videli sme všetko, čo som chcela. (Itinerár je v samostatnom článku.)

Ak máte auto a chcete robiť výlety, ideálne je bývať Funchal a okolie, prípadne JV pobrežie - nie ďaleko od rýchlostnej cesty (na overovanie vzdialenosti / dojazdu používam klasické google maps). Boli sme dve noci / jeden deň vo Funchale v centre, ešte bez auta, aby sme si pozreli mestečko a potom sme vyzdvihli auto a bývali sme zvyšok pobytu v Santo Antonio da Serra, keďže som nechcela byť v meste. Do hodiny cesty odtiaľ (zvyčajne 45 min) je totiž najväčšia koncentrácia top lokalít na poznávačku (viď mapu tu). Z Funchalu je dostupnosť rovnaká.

Ak ste bez auta a chcete robiť výlety, určite bývajte vo Funchale, v blízkosti autobusovej stanice.

Vo Funchale sme bývali v penzióne Pensao Astoria úplne v centre. Jednoduchý, čistý, s perfektnou polohou a raňajkami z manželovho detstva - rožky s maslom a džemom a bielou kávou :). Rezervácia cez hotels.com.
Potom sme sa presunuli do hôr: Quinta Santo Antonio da Serra. Geniálne ubytovanie, v podstate mezonetový byt aj s kuchynkou a obývačkou s krbom na prízemí a izbou na poschotí. Celá "quinta" je v krásnej záhrade v dedinke v horách a teda nám dala presne ten zážitok, za akým sme na Madeiru prišli. Rezervácia tiež cez hotels.com, bolo to totiž výrazne lacnejšie ako cez booking a na mieste sme ešte doplácali za drevo do krbu. Inak narúbať si z vavrínového dreva, tvrdého ako fras, kúsky vhodné na podkúrenie bol ďalší zážitok, na ktorý radi spomíname :)

Ako plánovať

Za predpokladu že ste na jednom mieste, spravte si dopredu zoznam priorít, ktoré chcete vidieť a potom si môžete plánovať vždy deň vopred podľa nálady a hlavne počasia. To znamená, že hneď ako sú vhodné podmienky na vrcholovku Pico Arieiro - Pico Ruivo alebo na túry v lesoch v strede ostrova a na severe, treba tam ísť. Ostatné podľa nálady.

Na Funchal stačí jeden celý deň, ak chcete ísť na tržnicu a výrobu a ochutnávku madeiry, vyhnite sa nedeli, vtedy je zavreté :).

Tieto miesta sú vhodné aj na daždivejšie dni:
- Porto Moniz na SZ ostrova - lávové jazierka, aj keď inde pršalo, tu bolo väčšinou lepšie,
- nenáročná túra na Sao Laorenco na východe ostrova, opäť, tuto tiež je veľakrát slnko aj keď všade inde prší,
- čokoľvek na južnom pobreží, tam je najviac slnka a najmenej dažďa aj keď prší,
- veľrybárske múzeum v Canicale a prípadne ďalšie interiérové prehliadky.

Praktické informácie k turistike

Na najvychytenejšie trasy (Pico Arieiro - Pico Ruivo, Risco a 25 Fontes, Calderao Verde) treba nastupovať skoro, ideálne okolo 7:30-8:00 už byť na mieste a začať šlapať. Totiž od cca 8:30 prichádzajú individuálni turisti a potom okolo 9:30 už aj autobusové davy. Pripravte sa na to, že na ceste späť ich stretnete. A samozrejme na hrebeni je ráno výrazne väčšia šanca na výhľady.

Stiahnite si aplikáciu WalkMe. Stojí to cca 5 eur a sú tam popísané aktuálne trasy, aj s recenziami a základnými údajmi, okrem toho Vás apka odnaviguje na nástupný bod - toto je veľmi užitočná fukncia, nie vždy je to dobre značné / popísané. Ďalšia užitočná funkcia je zobrazenie trás na mape Madeiry, takže si viete vyhľadávať trasy podľa lokality.
Okrem toho je výborná aj aplikácia mapy.cz - akurát nie všetky trasy tam sú aktuálne (my sme napríklad našli na pobreží jednu, ktorou sa už nedalo ísť, bola zarastená a zosypaná).

Okrem elektroniky sme používali aj "červeného sprievodcu" Rother Walking Guide. Na Slovensku môže byť problém zohnať ho, na Madeire ho určite kúpite.

Oblečenie vyhovuje klasické turistické ako do našich hôr, vždy pršiplášť a topánky ktorým nebude ľúto, že sú od blata (už som hovorila, že je tam často mokro? :)). Na trasy s väčším prevýšením aj vibramy. Určite si vezmite čelovku, kvôli tunelom. Paličky okrem hrebeňovky (Pico Arieiro - Pico Ruivo, PR1) nepotrebujete, na ostatných túrach budú len zavadzať.

Na tejto stránke zistíte, ktoré trasy sú aktuálne otvorené: http://www.visitmadeira.pt/pt-pt/info-uteis/passeios-a-pe/alertas-e-lista-de-percursos. Má zmysel to kontrolovať hlavne v zime a na jar.

Ako si užiť nádheru prírody aj bez "veľkej" turistiky

Madeira je fantastická na mototuristiku. Akákoľvek cesta je tu zážitkom a hlavne ak zídete z rýchlostnej cesty. Nekonečné a strmé zákruty s dramatickými výhľadmi a množstvom odpočívadiel aby ste to mohli bezpečne odfotiť a vyzdieľať na sociálne siete ;).

Medzi top scénické trasy patrí priesmyk Encumeada. Okrem toho bolo úžasné ísť starou pobrežnou cestou na severe ostrova zo Sao Vincente do Porto Moniz, bohužiaľ je už zavretá a podľa všetkého natrvalo (zosypané časti cesty).

Okrem toho pri popise turistických trás vždy uvádzam aj ľahkú alternatívu - ak nechcete absolvovať celú trasu, ale predsa len chcete niečo vidieť a namiesto túry mať vychádzku.
A ak naozaj nechcete / nemôžete / nemáte čas chodiť, tuto sú aspoň tri ľahké veci, ktoré Vám pomôžu ochutnať Madeiru:
- Začiatočný úsek levady na Calderao Verde - hneď ste v pralese. A do 15 min od začiatku levady je nádherný obrovský a určite veľmi starý strom. Takže za 30 minút si viete "odškrtnúť" laurisilvu (vavrínový les, chránený UNESCOm).
- Výhľady z hrebeňovky Pico Arieiro - parkovisko je na vrchole, takže ste hneď tam, prejdite sa aspoň na vyhliadku "Birds Nest"
- K vodopádu Risco

Užitočné linky

- https://www.madeiraislandnews.com/ - zaujímavé článočky a správy o veciach čo sa na Madeire dejú aktuálne. Cielené pre turistov.
- na FB skupina "Česká" Madeira

- dva najlepšie blogy / články k Madeire ktoré som našla:
- http://www.worldwanderista.com/hiking-in-madeira-portugal/ - jeden článok
- http://horama.cz/horama-pesky/madeira/ - séria článkov s popismi túr


Comments

Popular posts from this blog

Sailing Eolské / Liparské ostrovy

Madeira - Schody do neba: Z Pico Arieiro na Pico Ruivo (PR1)