Madeira - prečo tam ísť

Cieľom tohto článku je v prvom rade navnadiť Vás na návštevu Madeiry :) Vybrali sme miesta a špecifiká, ktoré nás uchvátili a zároveň sú jedinečné pre Madeiru. (Napríklad útesov s výhľadom alebo malebným majákom je po svete viac. Sú nádherné, ale zas iba kvôli nim človek nemusí cestovať na ostrovček v strede Atlantiku.)

A pre koho je Madeira ako stvorená? Pre všetkých, ktorí majú radi prírodu, od zanietených turistov, ktorí potrebujú našlapať veľa kilometrov cez rodiny s deťmi alebo aj starších cestovateľov až po mototuristov. Všetci si tu vedia spraviť program tak, aby odišli nadšení.

všetky spomínané miesta sú vyznačené aj na mape.

Laurisilva - prales elfov

Džungľa v miernom podnebí, paprade väčšie ako človek, snové scenérie v hmle alebo jednoducho "50 odtieňov zelenej" ako to pomenovala moja polovička po 3 dňoch :).
Kedysi, predtým ako prišli ľadové doby, takýto vždyzelený vlhký vavrínový les pokrýval väčšinu Europy. Dodnes ostal zachovaný len na niekoľkých miestach a najväčšia, UNESCOM chránená lokalita je na Madeire.
Ak chcete vidieť takýto les, úplne top sú trasy: k vodopádu Risco a 25 Fontes alebo Calderao Verde (PR9). Okrem toho ... doplň trasy v Ribeira Janela - PR14 Levada dos Cedros.




Schody do neba



Lebo toto chcete zažiť :)

Súčasť vrcholovky medzi dvoma najvyššími vrcholmi Pico Arieiro - Pico Ruivo (PR1). Famozne výhľady striedané prevaľujúcou sa hmlou, vulkanický reliéf takže ten hrebeň vyzerá úplne inak ako naše hory.


Krajina za vodopádom

Už ste boli za vodopádom? Ja prvýkrát na Madeire a bol to neskutočný zážitok. Manžel ma odtiaľ nevedel dostať, chodila som tam a späť, dívala sa ako nekonečné množstvo krištáľovo čistej vody padá a padá ... a pritom ten vodopád nebol nijak extra veľký.
Voda patrí k Laurisilve, je tu prítomná v mnohých formách. Hmlu som spomínala, vodopády sú druhý fenomén. Je ich tu veľa a ešte častejšie voda kvapká zo stien, okolo ktorých kráčate - sľubovala som predsa džungľu :).
Krásny a mohutný je vodopád Risco, za vodopád (menší :)) sa dostanete na Levade Nova v Ponta da Sol alebo na Levade Rei.







Levady

A voda do tretice. Hustá sieť kanálov odvázda vodu z hôr na pobrežie. Väčšina turistických chodníkov je pozdlž levád. Priznám sa, ked som o tom čítala, nezdalo sa mi to nijak úžasné. Ale po absolvovaní viacerých túr musím povedať že kráčať chodníčkom v skalnej stene, pozdlž tichučko tečúcej vody má čosi do seba. A chodníky bez levád sa mi zdali akési smutné.
Krásne trasy popri levade sú tie v laurisilve - Risco a 25 Fontes, Calderao Verde a Inferno.


Výhľady - vzdušné a bezpečné chodníky

Veľa chodníkov je zasekaných v strmých svahoch a sú odtiaľ krásne výhľady (teda, pokiaľ sa neprevaľuje tá hmla, ktorá drží Laurisilvu pri živote a kráse). Pod Vami budú hlboké horské doliny alebo aj more, kedže trasy sú aj na pobreží.
Drvivá väčšina exponovaných miest je chránená zábradlím.
Trasy s výhľadmi na more: Sao Laurenco, Vereda do Larano. A veľmi zaujímavo vyzerá trasa z Ponta Sao Jorge k ruinám Sao Jorge - dreveny chodnik prilepený k skale :).
Hrebeňovka: Pico Arieiro - Pico Ruivo.
Všetky ostatné trasy majú viac či menej dramatické výhľady do horských dolín.


Tunely

Tunely sú dalším typickým fenoménom, vznikli kvôli výstavbe levád. Najlepší bol na trase do Calderao Inferno v stene drsnej a úzkej rokliny a má okná z ktorej môžete do divokej strže vykuknúť.


Nádherné a nenáročné túry

Väčšina trás je prevýšením ľahučká - kedže idete stále popri mierne vyspádovanej levade. Bez problémov ich teda zvládnu aj deti alebo ľudia bez kondície.

Kúpanie v lávových jazierkach

Madeira nie je kúpačková destinácia. Pobrežie je skalnaté, ste v Atlantiku, ten má vlny a nechať sa obúchať o skaly nie je dvakrát príjemné. ALE - na viacerých miestach sú prírodné a jemne dobudované lávové jazierka. Kúpete sa teda v bazéne s morskou vodou, do ktorého špliechajú vlny a okraje bazéna tvorí čierna láva.
Najznámejšie sú v Porto Moniz, platí sa malý poplatok a je tam všetok servis - prezliekarne, sprchy, WC, bar. Okrem toho sú prírodné v Seixale, tieto budú najmenej turistické (ale bez servisu) a pozor - ak sú veľké vlny, sú nebezpečné a naposledy som zaregistrovala ďalšie vybudované aj vo Funchale v časti Sao Martinho, treba hľadať "natural pools".

Madeira - ostrov kvetov alebo aj večnej jari

Vzhľadom na úrodnú pôdu a podnebie sa tu darí všetkým rastlinám a príroda aj domáci sú nadšení pestovatelia. Muškáty a kaly tu rastú občas aj ako burina pri cestách a v záhradkách uvidíte kvety, ktoré u nás nájdete len ako rezané v kvetináčoch.
V apríli sa koná aj kvetinová slávnosť, my sme z nej stihli len časť, vyzdobené mesto a prehliadku veteránov, ktoré boli parádne, takže hlavná slávnosť musí byť fantastické divadlo.








Sledovanie lietadiel

Trochu z iného súdka - nie je na svete veľa miest, kde môžete pristávaciu dráhu a dianie na nej sledovať zo vzdialenosti asi 100 metrov. Zjavne je to obľúbené divadlo aj pre domácich, pretože pozdlž cesty ER207, odkiaľ vidieť dráhu, je séria parkovísk.

Dalšie lákadlá

- paliareň rumu a výroba Madeiry - toto patrilo pre nás medzi TOP, pozri článok o gastre

- výlety na more za delfínmi a veľrybami. Určite je to jedna z najzaujímavejších vecí na Madeire a ak nemáte morskú chorobu, choďte. Čo sa týka veľrýb, nemajú tu žiadnu výraznú sezónu ani lokalitu (aspoň som nič také nenašla). Väčšina výletov je z Funchalu alebo Calhety.

- "sane" vo Funchale: spustia Vás na drevených saniach dolu strmým kopcom, po asfaltovej cestičke. Podľa mnohých recenzií perfektná atrakcia. Popravde, ja som to raz dávno, pri prvej ceste na Madeiru vyskúšala, a nezdalo sa mi to ako extra zážitok, stokrát vzrušujúcejšia bola cesta miestnym autobusom do hôr. Ale - oplatí sa ísť pozrieť do Monte na miesto odkiaľ sa spúšťujú, jednak je to veľmi pekné miesto s kostolíkom a zážitok je sledovať divadlo spojené s turistami, saňami a šrácmi, ktorí ich obsluhujú. Ak pôjdete do Monte prenajatým autom, navigácia (Waze) Vás pravdepodobne povedie tou cestou kde sa spúšťajú ... úzka a strmá, šofér si to veru "užije" tiež :)

- Cabo Girao - vraj navyšší útes v Europe, urobili tam aj skywalk. Výhľad je to pekný, ale ak ste už boli na útesoch a výhľadoch, neodpadnete z toho :)

- rybárska dedinka Camara de Lobos kde vraj člnky maľoval aj Churchil

- údolie Curral das Freiras - schované hlboko hlboko v horách. Zaujímavé scenériou, ale dedinka samotná už stratila autenticitu / čaro a pôsobí ako skanzen pre turistov. Zážitok je ísť sem miestnym autobusom z Funchalu. Bus stojí pár eur, a za necelých 30 min vystúpa 1000 výškových metrov. Keď sa neohrozene rúti do zákrut, je to lepšie ako húsenková dráha :).

- Santana - dedinka so zakonzervovanými typickými bielo červenými domčekmi. Malebný skanzen.

- futbalový zápas - spolu s nami priletelo FC Porto :) na letisku ich vítali fanúšikovania, parádna atmosféra, zápas bol na druhý deň a štadión bolo počuť až v meste.

- lávové jaskyne a múzeum vulkánu v Sao Vincente

- najlepšia piesková pláž ostrova, obľúbená aj medzi domácimi je v Calhete

- pláž s čiernym pieskom v Seixale

Funchal

- ulička Santa Maria - v rybárskej štvrti so zaujímavo pomaľovanými dverami
- TOP - výroba a ochutnávka Madeiry
- Botanická záhrada a Tropická záhrada v Monte, majú rôzny charakter, ak by som si mala vybrať, idem do tropickej
- len tak sa túlať uličkami
- trhovisko Mercado do Lavradores - dnes už je to skôr pasca na turistov, ale farby ovocia sú stále rovnako pestré a rybársky trh zaujímavý

Ďalšie články o Madeire:
- praktické informácie
- gastro
- itinerár a rozpočet

Comments

Popular posts from this blog

Sailing Eolské / Liparské ostrovy

Madeira - Schody do neba: Z Pico Arieiro na Pico Ruivo (PR1)

Madeira - praktické informácie